Kanser Taramaları

Rahim Ağzı Kanseri Taraması: Pap ve HPV Testleri
Rahim ağzı kanseri günümüzde en önlenebilir kanserlerden biridir. Çoğu durumda serviks kanseri, serviks kanseri gelişmeden yıllar önce servikste meydana gelen anormal hücre değişikliklerinin erken tespiti ve tedavisi ile önlenebilir.

Artık bu hücre değişikliklerine HPV olarak bilinen insan papillomavirüsünün neden olduğunu biliyoruz. Erken teşhis için geleneksel test Pap testi olmuştur. 30 yaş ve üstü kadınlar için bir HPV testi de önerilir. HPV testleri, serviks kanserinde yaygın olarak bulunan yüksek riskli HPV tiplerinden herhangi birini bulabilir.

Rahim ağzı kanseri taraması için mevcut yönergeler şunlardır:

Kadınların 21 yaşında Pap testi ile taramaya başlaması gerekir (21 yaşın altındaki kadınlar için tarama önerilmez).
30 yaşından itibaren kadınların tarama için üç seçeneği vardır:

  • Üç yılda bir tek başına Pap testi
  • Her beş yılda bir Pap ve HPV testi ile ortak test
  • Beş yılda bir tek başına bir HPV testi

Pap ve / veya HPV testlerinin sonuçlarına bağlı olarak, bir sağlık uzmanı ek tarama veya prosedürler önerebilir, bu nedenle bazı kadınlar daha sık taranabilir.

65 yaşından sonra, daha önce yeterli tarama yapmış olan ve başka bir şekilde yüksek risk altında olmayan 65 yaşından büyük kadınlar taramayı durdurabilir. Histerektomi geçiren kadınların (serviksin çıkarılmasıyla), yüksek dereceli prekanseröz lezyon öyküsü olmadığı sürece taranması gerekmez.