Corona Virüsü

Gebeler corona virüsten korkmalı mı korunmalı mı?

Corona Virüs 1960’larda kendini hafif nezle grip gibi gösteren 2002 yılında Çin’de SARS 2012 yılında Arap Yarımadası’nda MERS olarak karşımıza çıkan virüstür. Günümüzde ise ilk olarak Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıktığı için Wuhan Corona Virüs olarak adlandırılan virüs ile karşı karşıyayız.

Hangi durumlarda corona virüsten şüphelenmeliyiz?

Hastalık 2-14 gün süren kuluçka döneminin ardından grip semptomları ile kendini gösterir. Baş ağrısı, boğaz ağrısı, ateş, burun akıntısı, göz yaşarması, öksürük gibi üst solunum yolları enfeksiyonu belirtileri izlenir. Nefes darlığının öksürük ve ateşe eşlik etmesi önem arz eder. Bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı da şikayetler arasında yer alabilir.

Halen tedavisi ve aşısı bulunmayan bu hastalık için korunma önlemlerine dikkat etmeliyiz

1. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye çalışmalıyız.

Yeterli uyku (günde 7-8 saat), stresten uzak durmak, egzersiz yapmak, hijyen kurallarına uymak, sigara ve alkol kullanmamak özetle sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek ilk basamakta yapmamız gerekenler arasında yer alır.

Düzenli ve dengeli beslenmeye yani yeterli sıvı almaya, kaliteli protein, doğal sebze/meyve, tam tahıl, bakliyat, vitamin, mineral ve antioksidanlardan zengin beslenmeye çalışmalıyız. Yeterince kanıt olmasa da D vitamini, çinko, omega-3 içeren destekler ile doğal C vitamini işe yarayabilir.

2. Eller sürekli sabunla yıkanmalı.

Özellikle öksürdükten, hapşırdıktan veya tuvaletleri kullandıktan sonra eller sabunla yıkanmalı.

Yiyecekleri hazırlamadan veya yemeden önce, dış ortamdan eve girildiğinde sabun mutlaka kullanılmalı.

 Yabancı yüzeylerle temas sonrası ellerin hiçbir şekilde yüze, ağıza ve gözlere temas ettirilmemesi önerilir.

3. Göz ve burunla doğrudan el temasından mümkün oldukça kaçınılmalı.

4. Maske kullanımı

Corona virüs besinlerle değil solunum yolu ile bulaştığı için riskli bireylerin maske takması, kalabalık ortamlara girmemesi ve gerekmedikçe yolculuk yapmaması önerilir.

Uluslararası uçuşlarada yoğun kalabalık alanlarda maske takılmalı.

5. Sebze ve meyveler iyi yıkanmalı, et ve yumurta iyi pişirilmeli.

6. Öksürüp hapşırırken…

Hem ağız hem burnumuzu örtmek için kağıt mendil kullanmalıyız. Ardından kullanılmış kağıt mendilleri çöp kutusuna atıp elleri iyice sabunla yıkamalıyız.

Son olarak…

Hasta kişilerden ve havalandırılması sorunlu olan mekânlardan (otobüsler, dolmuşlar, trenler, metro, sinemalar, alışveriş merkezleri) mümkün olduğunca uzak durulması tüm solunum yolu virüslerinin bulaşmaması için etkili bir yoldur. Bilhassa yaşlılar, kronik hastalığı olanlar (kalp hastalığı, böbrek hastalığı, solunum yolu hastalığı, nörolojik hastalık, şeker hastalığı);Bağışıklık sistemi düşük olanlar; kanser hastaları, herhangi bir hastalığın son evresinde olanlar, gebe kadınlar ve çocuklar daha büyük risk altındadır.